در این مقاله می خواهیم در مورد انواع گریس صنعتی صحبت کنیم. همانطور که می دانید گریس های صنعتی انواع مختلفی دارند و هر کدام متناسب با مشخصاتی که دارند کاربرد متفاوتی دارند. امروزه در دستگاه ها و تجهیزات صنعتی به طور گسترده ای از گریس صنعتی استفاده می کنند و در میان انواع روانسازهای صنعتی، گریس ها کاربرد بسیار بالایی دارند. گریس ها در حالت کلی به دو شکل گریس نسوز و معمولی تولید و به بازار عرضه میشوند. گریس ها در حالت کلی به دو شکل گریس نسوز معمولی تولید و به بازار عرضه می شوند. گریس نسوز نسبت به گریس معمولی دارای طرفداران بیشتری است زیرا تعداد دفعات روانکاری بسیار کمتری نسبت به روغن ها دارد و باعث کاهش اصطکاک و ساییدگی تجهیزات با دما و حرارت بالا می شود.
غلیظ کننده ها یکی از اجزای گریس هستند. پر کاربرد ترین غلیظ کننده ها، صابون های فلزی هستند که به آنها غلیظ کننده های آلی و معدنی نیز اضافه می شود. روغن های پایه مورد استفاده از مواد معدنی، مصنوعی، گیاهی یا استر ها منشا می گیرند. ترکیبی از غلیظ کننده های مختلف، روغن پایه و مواد افزودنی خاص به گریس، ویژگی های منحصر به فرد به آن می دهد و عملکرد و دامنه استفاده را تعیین می کند.
بیشتر بخوانید: تفاوت گریس نسوز و معمولی
معرفی انواع گریس صنعتی
گریس آلومینیوم
در دمای بالا عملکرد خوبی دارد. نقطه افت آن تقریباً 500 درجه فارنهایت است، تحمل بسیار عالی در برابر آب دارد، در برابر ایجاد شکاف پایداری بالایی دارد و به خوبی به مواد افزودنی که باعث افزایش قابلیت های عملکردی از قبیل اکسیداسیون و مهار زنگ زدگی می شوند پاسخ می دهد. اغلب در روانکاری ماشین آلات مورد استفاده قرار می گیرد.
گریس بنتون (خاک رس)
خاک رس بنتونیت با یک فعال کننده قطبی ترکیب می شود تا بار الکتریکی به ذرات رس اضافه شود و با این کار، برای نگه داشتن روغن پایه در حالت سوسپانسیون در ساختار غلیظ کننده بدون صابون تطبیق داده می شوند. با گریس های دیگر خیلی سازگار نیست زیرا ممکن است بار الکتریکی از بین برود و گریس را فراتر از حد عملکرد نرم کند. این نوع اغلب گریس غیر قابل ذوب نامیده می شود.
از مقاومت خوبی در برابر آب برخوردار است و قابلیت پمپاژ در دمای پایین دارد. در کاربرد های با درجه حرارت بسیار بالا که در آن به یک گریس غیر قابل ذوب نیاز است، ساختار خاک رس می تواند به تنظیم کاسه نمد برای مواردی که نگه داشتن کاسه نمد بسیار مشکل است، مانند بلبرینگ های چرخی، کمک کند.
گریس کلسیم
یکی از اولین انواع گریس تولید شده است. این نوع بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد زیرا قیمت متوسطی دارند و به لحاظ اقتصادی به صرفه هستند. گریس کلسیم با استفاده از آهک هیدراته و مواد چربی تولید می شود. گریس کلسیم باید در دمای پایین مورد استفاده قرار گیرد زیرا آنها تقریبا در دمای 150 درجه فارنهایت محدود می شوند. درجه حرارت بالاتر ممکن است ساختار گریس را تغییر دهد. تحمل آب بسیار خوبی نیز دارند.
گریس لیتیوم
نوعی گریس چند منظوره با بافت روغنی و نقطه افت بالای 350 درجه فارنهایت است. در دما های بالای 300 درجه فارنهایت نیز قابل استفاده است. گریس لیتیوم کارکرد بسیار خوبی در برابر آب و خرابی یا نرم شدن دارد. قابلیت پمپاژ ویژگی بسیار قوی برای این نوع گریس هاست. برای این نوع، اصطلاح گریس چند منظوره به کار می رود زیرا آنها در یک محصول واحد، ویژگی های مطلوب را که معمولاً در چندین محصول وجود دارد ترکیب می کنند. تقریبا 60٪ از بازار گریس از این نوع گریس راضی هستند.
گریس پیچیده لیتیوم
نوع جدیدی از انواع گریس است که بسیاری از ویژگی های آن مشابه گریس های لیتیومی ساده است؛ با این تفاوت که عملکرد بهتر در دما و سرعت های بالا دارند. نقطه افت تقریباً 500 درجه فارنهایت است.
گریس پلی اوره
این نوع گریس دارای نقطه افت بسیار بالایی است؛ تقریباً 470 درجه فارنهایت. مقاومت خوبی در برابر آب دارد و عمر فوق العاده ای در درجه حرارت بالا را فراهم می کند. اغلب در موتورهای برقی و در ماشین آلات عرصه مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. برخی از گریس های پلی اوره بسیار حساس به برش هستند؛ یعنی در توزیع نرم و در بلبرینگ ها سفت می شوند.
گریس سدیم (صابون سودا)
این نوع گریس سال ها به عنوان گریس بلبرینگ چرخ استفاده می شد. نقطه افت بین 300 تا 400 درجه فارنهایت متفاوت است و از پایداری برشی خوبی برخوردار است. گریس کم هزینه ای که در برابر آب مقاومت بسیار پایینی دارد.
ویژگی گریس
اگر بخواهیم از ویژگی های گریس و کاربرد آن ها بگوییم می توانیم به موارد پایین اشاره کنیم.
- گریس ها همانند مانعی در برابر ورود گرد و خاک عمل می کنند.
- هزینه استفاده از گریس در قطعه های آب بندی و کاسه نمد ها بسیار مقرون به صرفه تر است.
- تعداد دفعه های روانکاری با گریس بسیار کمتر از روغن های صنعتی است و همین امر هزینه و تعمیر آن را کاهش می دهد.
- با برخی از گریس ها حتی مشکل روانکاری مجاورت با آب را نداریم.
- گریس ها باعث کاهش صدا و ارتعاش می شوند.
- برعکس روغن های صنعتی, بسیاری از گریس ها در دماهای مختلف کاربرد دارند.