بلاگ

چرا روغن هیدرولیک تغییر رنگ می دهد ؟

چرا روغن هیدرولیک تغییر رنگ می دهد ؟

اگر با روغن هیدرولیک کارکرده باشید به مرور زمان متوجه میشوید که این روغن تغییر رنگ داده است و سوالی که پیش می آید این است که چرا روغن هیدرولیک تغییر رنگ می دهد ؟ در این مقاله می خواهیم در مورد این مسئله صحبت کنیم. شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید بسیاری از مردم روغن موجود در سیستم های هیدرولیک صنعتی را با روغن خودرو مقایسه می کنند و با فرض بر اینکه رنگ روغن به قهوه ای تیره تبدیل شده باشد در اسرع وقت آن را تعویض می کنند.

چرا روغن هیدرولیک تغییر رنگ می دهد ؟

افراد اغلب فراموش می‌کنند که روغن در یک سیستم هیدرولیک صنعتی در محیطی بسیار متفاوت از روغن موتور احتراق داخلی نگهداری می‌شود. تغییر رنگ در روغن هیدرولیک دلیل خوبی برای هوشیاری است اما دلیل خوبی برای نیست که روغن را فوراً را تعویض کنید. ابتدا باید علت تغییر رنگ روغن را مشخص کنید.

از جمله دلایل شایع تیره شدن روغن هیدرولیک می‌توان به تنش حرارتی و اکسیداسیون اشاره کرد که می‌توان گفت هیچ کدام دلیلی برای تعویض روغن هیدرولیک نیستند.

در مرحله اول باید نمونه‌ای از روغن را برای آنالیز کردن به آزمایشگاه ارسال کنید. گاهی دیده شده است که رنگ روغن هیدرولیک تیره شده اما هنوز کاملاً خوب بوده و قابل استفاده است و حتی گاهی نیز مشاهده شده که روغن هیدرولیکی دچار تغییر رنگ نشده است اما از آنالیز روغن رد می‌شود؛ بنابراین می‌توان گفت تغییر رنگ روغن هیدرولیک به تنهایی دلیلی بر غیر قابل استفاده بودن آن نیست.

اما می‌توان گفت که تغییر رنگ روغن و تیره شدن آن می‌تواند به شما چیزهایی راجع به اینکه  خودرو دارای مشکلات احتمالی که نیاز به رسیدگی دارند، بگوید. در واقع ممکن است که سیستم شما یک یا چند نقطه حرارتی داغ داشته باشد که در آن نقاط روغن هیدرولیک به طور قابل توجهی گرم شده اما هنگامی که به مخزن می‌رسد، خنک می‌شود. برای مثال گاهی ممکن است شیر سیستم هیدرولیکی خراب شده باشد و به دلیل این خرابی روغن از طریق دهانه بسیار کوچکی با فشار زیاد عبور کند که این مسئله موجب بالا رفتن حرارت در نقطه‌ای از سیستم شده و از جمله تنها علائمی که موجب فهمیدن وجود چنین مشکلی در سیستم می‌شود تیره شدن رنگ روغن هیدرولیک است. طبق این مثال متوجه می شویم که روغن برای ادامه سرویس مناسب است و این تغییر رنگ دچار تغییر عملکرد سیستم نمی‌شود.

هنگامی که بازرسی و آنالیز روغن هیدرولیک متوجه شوید که ویسکوزیته و عدد اسیدی روغن دچار تغییر رنگ شده است،  احتمال اکسیداسیون روغن از میان می‌رود و این نتیجه نمایان می‌شود که تغییر رنگ روغن هیدرولیک به دلیل مسائل حرارتی است که می‌توان با دوربین مادون قرمز مشخص کرد که دما در چه نقطه‌ای افزایش پیدا می‌کند.

 

بیشتر بخوانید: زمان مناسب تعویض روغن هیدرولیک خودرو

اصلی ترین دلیل تغییر رنگ روغن هیدرولیک

اگرچه اکسیداسیون یا همان ترکیب مواد شیمیایی روغن و اکسیژن  از جمله اصلی ترین دلیل‌های تغییر رنگ روغن هیدرولیک و کاهش پایداری آن است اما می‌توان گفت که تغییر رنگ به تنهایی نشانه خوبی برای مشخص شدن سطح اکسیداسیون روغن نیست. چراکه  آنتی‌اکسیدان‌ها حین انجام فعالیت و واکنش‌های خود اصولاً رنگ‌هایی مثل زرد کمرنگ تا مشکی ایجاد می‌کنند. عواملی همچون شرایط عملکرد، فرمولاسیون و آلاینده ها هرکدام بدون اینکه موجب خراب شدن خاصیت روغن شوند موجب تغییر رنگ آن می‌شوند.

با اینکه تغییر رنگ می‌تواند یک مسئله نگران کننده باشد اما دانستیم که روغن می‌تواند حتی با وجود تغییر رنگ ویژگی آنتی اکسیدانی خود را حفظ کند. نکته لازم توجه در این زمینه این است که تنها راهی که می‌توان به وسیله‌ی آن از میزان اکسیداسیون روغن مطمئن شد آنالیز کردن آن است در این فرآیند نیز باید به دنبال تغییر عدد اسیدی و افزایش ویسکوزیته روغن باشید.

 

در صورت تغییر رنگ روغن بهتر است چه اقدامی انجام دهیم؟

وقتی متوجه شدید که رنگ روغن هیدرولیک شما تیره شده است، تصور نکنید که نیاز به تعویض دارد. این احتمال وجود دارد که هنوز همان روغن بتواند به بهترین نحو برای شما کار کند. در این شرایط بهتر است یک نمونه نماینده خوب بگیرید و آن را تجزیه و تحلیل کنید. نماینده‌ترین نمونه بلافاصله در پایین دست پمپ گرفته می‌شود. دومین مکان یا بهترین مکان دقیقاً از مرکز مخزن است که در حین کار کردن سیستم یا بلافاصله پس از خاموش شدن به دست می‌آید.

اگر به تازگی یک برنامه نمونه‌برداری را شروع کرده‌اید، یک نقطه شروع خوب هر 13 هفته یکبار است. تناوب نمونه‌برداری را بر اساس نتایج تجزیه و تحلیل تنظیم کنید. حداقل سوابق یک سال کامل تجزیه و تحلیل را برای مقایسه و تشخیص روندها در پرونده نگه دارید. تنها در این صورت است که به درستی از وضعیت و سرویس‌دهی سیال هیدرولیک خود مطلع خواهید شد.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 1 میانگین: 5]
بازگشت به لیست

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *